piątek, 20 września 2013

Królewskie ciasto - SERNIK ŚMIETANKOWY NA CYNAMONOWYM SPODZIE

Sernik śmietankowy na cynamonowym spodzie
Niewątpliwe sernik, razem z szarlotką, należy do moich ulubionych ciast - pewnie jak większości Polaków :)
Ten przepis lubię szczególnie, ponieważ jest bardzo prosty i zawsze wychodzi znakomicie! Uwielbiam expressowy, kruchy i cynamonowy spód. Idealnie łączy się ze śmietankowym i kremowym sernikiem :)

Na ciasto o średnicy ~30cm, potrzebujesz:

spód:
- 1,5x szklanki mąki pszennej
- 1/2x szklanki cukru
- 1x łyżeczkę cynamonu
- 1x jajko
- 150g miękkiego masła
- szczyptę soli

masa serowa:
- 1kg pełnotłustego sera
- 2x jajka
- 1x opakowanie cukru waniliowego
- 100g cukru
- 100ml śmietanki kremówki
- 2x łyżki mąki ziemniaczanej

A robisz tak:

Składniki ciasta krótko wyrabiasz i wyklejasz nimi dno formy z wyjmowanym dnem. Tak przygotowaną foremkę wstawiasz teraz do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczesz około 10 minut, aż spód smakowicie się przyrumieni. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik podkręć do 200C. W tym czasie przygotuj masę serową.
Do dużej miski pokrusz biały ser i wbij do niego jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Zacznij miksować i w trakcie tej czynności stopniowo dolewaj śmietankę. Dokładnie wszystko zmiksuj. Tak, aby powstała gładka i kremowa masa serowa. Uważaj tylko, aby nie zjeść przypadkiem większości, bo jest wspaniała już na tym etapie przygotowań :)
Teraz wylej całość na podpieczony spód, wyrównaj całość i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 45 minut, do czasu aż spód stanie się rumiany. Po tym czasie ostrożnie wyjmij sernik z piekarnika i odstaw co najmniej na 2 godziny w chłodne miejsce. Niech stężeje. Wierzch posypać możesz jeszcze cukrem pudrem i cynamonem. Gotowe! :) Pyszny i aromatyczny... Śmietankowy, kremowy, na cynamonowym spodzie... MNIAM!

SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. A czy ten wspaniały sernik nie opadnie?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie opadnie - jeżeli po zakończonym pieczeniu pozostawisz go w lekko uchylonym piekarniku do czasu, aż piekarnik wystygnie, będzie uroczo :)
      Jedyne co opadnie, to szczęki tych, którzy będą jedli ten sernik ;)

      Ściskam!

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie, już czuję zapach cynamonu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak... Zapach cynamonu, maślanego spodu i śmietankowego sernika! Trzy najlepsze rzeczy na świecie ;)

      Usuń
  3. Janku, sernik jest po prostu świetny! Zamiast części cukru dałam trochę miodu, co sprawiło, że nabrał on niesamowitego zimowego aromatu. Rewelacja, za którą dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hurra! :) Bardzo się cieszę, że smakuje!
    Dodatek miodu brzmi wspaniale - następnym razem na pewno wypróbuję :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik jest pyszny :) Posypałam go jeszcze czekoladą i smakuje genialnie :) Jest to przepis, z którego na pewno skorzystam nieraz :)

    OdpowiedzUsuń