Aromatyczny gulasz z cieciorki z warzywami i szpinakiem |
Jest pełnowartościowym daniem wegetariańskim, ale i ja mimo tego, że uwielbiam mięso, sięgam po niego dość często.
Do jego przygotowania możecie użyć gotowanej cieciorki, ale ja zdecydowałem się na wykorzystanie tej z puszki i wyszło równie pysznie. No i czas przygotowywania dodatkowo uległ znacznemu skróceniu :)
Na 4x porcje, potrzebujesz:
- 3x puszki cieciorki
- 2x marchewki, obrane i pokrojone w półplasterki
- 1x korzeń pietruszki, obrany i pokrojony w półplasterki
- 1x cebulę, pokrojoną w kostkę
- 1x bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 1x cukinię, pokrojoną w kostkę
- 1x czerwoną, żółtą i zieloną paprykę, pokrojone w kostkę
- garść szpinaku sałatkowego
- 2x pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/2x kartonika przecieru pomidorowego
- garść listków świeżej kolendry
- oliwę z oliwek
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2x łyżeczki curry
- 2x łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 1x łyżeczkę cynamonu
- 1x łyżeczkę mielonego kminu
- szczyptę cukru
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
W dużym garnku rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią gorczycę, curry, cynamon, kmin i cebulę. Wszystko chwilkę smażysz ( nie za długo, bo przyprawy się spalą i będą gorzkie! ) i dodajesz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Podsmażasz, aż marchewka lekko zmięknie i dodajesz bakłażana, cukinię, paprykę i pomidora. Smaż, aż bakłażan stanie się miękki i po tym czasie dolej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i wrzuć odsączoną cieciorkę. Zmniejsz płomień i chwilkę podduś, aby sos apetycznie się zredukował i nabrał indyjskiego charakteru! :)
Na samym końcu wrzuć garść szpinaku, wymieszaj i gotowe! Przełóż do misek, posyp listkami kolendry i zajadaj!
Podawać możesz również z pokruszoną na wierzchu fetą - będzie stanowiła fajny, kontrastujący i słonawy element całego słodkiego i aromatycznego gulaszu! :) Albo z łyżką gęstego, jogurtu naturalnego. Po prostu PYCHA!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz