wtorek, 2 października 2012

Na piękny początek dnia - OWSIANKA "RAFAELLO"

Niezawodna, poranna owsianka!
Odkąd na wiosnę spróbowałem na śniadanie takiej owsianki, tak do dziś zupełnie mi się nie znudziła! Uwierzcie mi, że ten przepis ( choć mega prosty) jest naprawdę rewelacyjny.
Do "bazy" naszej OwSiaNki "rafaello" potrzebujemy:
- 85g błyskawicznych płatków owsianych
- 35g wiórków kokosowych
- 1x mały kubek (~200g) jogurtu naturalnego/kefiru*
* ja używam kefiru firmy Krasnystaw, pakowanego w plastikowe pojemniczki - jak jogurty. Jest genialny! Gęsty i kremowy w smaku. Bardzo podobny do jogurtu :)
- (opcjonalnie) 1x łyżka miodu dla osłody życia!

Taka ilość płatków jest całkiem spora - tyle zjadam ja. Jeżeli dla Ciebie będzie za dużo, następnym razem zmniejsz proporcje ;)

Baza wygląda w wyżej wymieniony sposób. Wszystkie składniki musisz po prostu ze sobą połączyć i dobrze wymieszać - ot cała filozofia! Proste, jak drut :) Żeby owsianka zyskała fajnego charakteru, polecam wymieszane z wiórkami płatki ( ale jeszcze bez jogurtu/kefiru! ) włożyć na ok 40 sekund do mikrofalówki - taki ciekawy trick. Wyższa temperatura sprawi, że wiórki znacznie mocniej zaczną oddawać swój świetny zapach, a płatki lekko zmiękną. Będzie cudnie, uwierz mi! ;) Na wierzch wykładasz teraz owoce. Jakie tylko chcesz i lubisz. Najlepsze są sezonowe:
truskawki/maliny/borówki/brzoskwinie... A, że teraz mamy jesień to świetnie sprawdzą się też śliwki/gruszki czy jabłka. Przy dodatku tych ostatnich warto do naszej "bazy" dosypać jeszcze łyżeczkę cynamonu... Mmm! Aromat od razu stawia nam przed oczami babciną szarlotkę.
I pomyśleć, że to tylko zwyczajna owsianka...
SMACZNEGO! :)
"Na piĘkNy PocZąTeK dNiA"

8 komentarzy:

  1. Pyszności! Polecam OwSiaNkĘ "rafaello". Jest genialna! Można fajnie kombinować ze smakami. :) Moje lunchowe pudełko zawiera dziś wersję z brzoskwinią i jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja z kolei w dalszym ciągu stawiam płatki owsiane górskie ponad błyskawicznymi- odczuwam większą przyjemność z jedzenia, kiedy mogę coś pogryźć ; ) Świetną wersją owsianki, jeśli ktoś ma czas, jest ugotowanie jej na mleku (a właściwie kakao) - do garnka wlewamy mleko (w proporcjach ok 250ml na 100g płatków), dodajemy łyżeczkę kakao naturalnego, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, zmniejszamy ogień i wsypujemy płatki. Gotujemy do uzyskania satysfakcjonującej nas miękkości - bajka : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieloowocowa wersja z nektarynka, malinami i borówką amerykańską.Nie dość ,że w tej miseczce owsianka prezentuje się świetnie ,to jeszcze znajdują się tam moje ulubione owoce.
    Przepyszne :)
    No i oczywiście jakże cudowne dźwięki mojego ukochanego instrumentu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Królewskie śniadanie :)
    Jest nawet wersja z moimi ukochanymi poziomkami. Uwielbiam ;-)
    Z borówkami i malinami również smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. ile bym dała, żeby ktoś robił mi takie kolorowe śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbowałam z jabłkiem i cynamonem, jest pyszne :) A Ty Janek jesteś świetnym chłopakiem i masz ogromny talent, to jest godne podziwu :) Trzymałam za Ciebie kciuki w programie, to Ty powinieneś wygrać, jesteś najlepszy :) Lusia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę super,tyle, że roboty z tym trochę by było. No i, szkoda,że to tylko sezonowe śniadanie,bo naprawdę uwielbiam owoce :(

    OdpowiedzUsuń
  8. O moje dzisiejsze śniadanie co ono tu robi:)tylko wszystkie owoce podane w propozycjach zastąpiłam pokrojonym w kosteczki bananem, tak żeby było po mojemu

    OdpowiedzUsuń