sobota, 23 marca 2013

Azja w gębie - AZJATYCKA SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO ZE SŁODKO - OSTRYMI UDZIKAMI KURCZAKA

Azjatycka sałatka makaronowa ze słodko - ostrymi udzikami kurczaka
Tylko spójrzcie na tę magię barw! Jest cudowna tak samo, jak magia smaków tej potrawy.
Słodycz sosu, aromaty sezamu, delikatny kurczak i fantastyczna makaronowa sałatka z chrupiącymi orzechami nerkowca... Czy może być coś pyszniejszego? :)

Na 2x porcje potrzebujesz:

kurczak:
- 400g filetów z udźca kurczaka bez skóry
- 1/2x butelki gotowego, słodkiego sosu chilli
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 4x łyżki nasion sezamu
- oliwę z oliwek

sałatka:
- 200g cienkiego makaronu ryżowego
- 1x zielonego ogórka, pokrojonego w słupki
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- 1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1x czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki
- garść orzechów nerkowca, uprażonych
- 4x łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1x limonki
- 4x łyżki oleju sezamowego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Makaron ryżowy przekładasz do sporej miski i zalewasz go wrzątkiem. Przykrywasz i odstawiasz na czas podany na opakowaniu, czyli zazwyczaj ~ 3 minuty. Ten makaron jest naprawdę fajny, bo robi się błyskawicznie i nie wymaga gotowania :)
Kiedy będzie już miękki, odlewasz wodę, a do miski dodajesz pokrojonego ogórka, paprykę, chilli, kolendrę i dolewasz olej sezamowy, sok z limonki i sos sojowy. Wszystko mieszasz i wykładasz na spory półmisek. Teraz na suchej patelni prażysz orzechy nerkowca. Rób to powoli, często mieszając - uważaj, aby ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie i sknocą całą sałatkę!
Na końcu posyp nimi wierzch makaronu. Możesz dodać również jeszcze odrobinę świeżej kolendry - ma ona wspaniały, lekko owocowy aromat. Uwielbiam ją! ( ona tu jest... i tańczy... nie, nie. To nie to! :) )
Teraz pora na mięsko!
Kurczaka nacierasz oliwą, posypujesz solą i pieprzem i wrzucasz na rozgrzaną patelnię. Smażysz po około 3 minuty z każdej strony, dociskając je do patelni. Tak, aby fajowo się przysmażył. Pod koniec smażenia polewasz mięso gotowym sosem chilli i obsypujesz sezamem. Wszystko dokładnie mieszasz - tak, aby sos wspaniale pokrył mięso i skarmelizował się, tworząc tym samym smakowitą warstewkę. Podsmażasz jeszcze przez chwilę, żeby smaki dokładnie wniknęły w naszego kurczaka.
Gotowe mięso wykładasz na sałatkę, posypujesz jeszcze odrobiną świeżego chilli i kolendry i wsuwasz. Pałeczkami lub nie. Byle skutecznie :)
Coś pysznego! To esencja Azji na Twoim talerzu. Chrupiące mięso, orzeszki, aromatyczna sałatka z ogórkiem i kolendrą.
Ta kuchnia do mnie przemawia!

SMACZNEGO!

wtorek, 19 marca 2013

Odmieniona tradycja - NASZE SCHABOWE PO MOJEMU, Z SALSĄ MANGO-CHILLI, SAŁATKĄ Z OGÓRKA i PUREE Z KOLENDRĄ

Kotlety schabowe z salsą mango-chilli, sałatką z ogórka i kolendrowym puree
Takie schabowe są znakomitą odmianą tej tradycyjnej, polskiej potrawy. Przygotowane w ten sposób możesz podać nawet na proszoną kolację. Słodka salsa z mango i chilli wręcz idealnie łączy się z chrupiącym, panierowanym kotletem, świeżą sałatką z ogórka i kremowo maślanym purée o aromacie kolendry. To danie warte grzechu! ;)

Na 2 porcje potrzebujesz:

kotlety:
- 2 kotlety schabowe bez kości, rozklepane na grubość ok. 0,5 cm
- 2 jajka, roztrzepane
- bułkę tartą
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

salsa:
- 1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
- 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki

sałatka:
- 1 zielony ogórek, pokrojony w zapałki
- garść świeżej mięty, drobno posiekanej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżkę octu ryżowego

purée:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę gęstej śmietany
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

Mango obierasz i kroisz w kostkę. Przekładasz do miski i dodajesz do niego chilli, cebulę, kolendrę, sos sojowy i sok z limonki. Mieszasz i odstawiasz, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Ogórka myjesz, kroisz w ok. 0,5 cm plasterki, a następnie w słupki. Przekładasz do miski, zalewasz sosem sojowym i octem ryżowym, dodajesz posiekaną miętę i również odstawiasz. Dzięki temu ogórek wspaniale się zamarynuje i powstanie z niego pyszna i świeża w smaku sałatka :)
Obrane ziemniaki gotujesz w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzasz je, osuszasz i tłuczesz z dodatkiem masła i śmietany na aksamitne i gładkie purée. Na końcu dodajesz do nich posiekaną kolendrę i doprawiasz do smaku solą i pieprzem.
Teraz czas na schabowe! :)
Mięso rozbijasz tłuczkiem na równe kotlety o grubości ok. 0,5cm. Teraz oprószasz je solą i pieprzem, obtaczasz w jajku i bułce tartej i smażysz na rozgrzanym oleju (choć ja gorąco polecam klarowane masło. Nada całości wspaniały, maślany aromat! :) )
Smaż kotlety, aż będą cudownie złociste z każdej strony. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, bo schab stanie się twardy, jak podeszwa! :)
Gotowe schabowe podawaj z wcześniej przygotowanymi dodatkami.
Coś przepysznego! To tradycja w trochę innym, moim, wydaniu.

*po ten i inne pyszne przepisy zapraszam Was na stronę WIEPRZOPEDIA.PL! :)

SMACZNEGO!

czwartek, 7 marca 2013

Intrygujący mix smaków - SALSA Z ZIELONEGO OGÓRKA, ANANASA i BAZYLII

Salsa z zielonego ogórka, ananasa i bazylii
Podaję Wam kolejny super przepis na szybką i rewelacyjną salsę.
Sprawdził się on u mnie ostatnio idealnie! Aromatyczny, słodko-kwaskowy ananas, chrupiący ogórek i świeża w smaku bazylia to pysznie dobrane połączenie, które może być wspaniałym dodatkiem do grillowanego schabu, kurczaka czy ryby. A może po prostu położone na ciepłej i chrupiącej czosnkowej grzance z odrobiną delikatnej w smaku mozzarelli? :)

Na 4x porcje potrzebujesz:

- 1x niewielkiego, świeżego ananasa, pokrojonego w dość drobną kostkę
- 1x zielonego ogórka, pokrojonego w dość drobną kostkę
- 1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej
- garść świeżej bazylii, posiekanej z grubsza
- 2x łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1/2x limonki / cytryny

Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w sporej misce i odstawiasz w chłodne miejsce co najmniej na godzinę. Tak, aby wszystkie smaki i aromaty zdążyły się ze sobą połączyć :)
Po tym czasie używasz tej pysznej salsy, jako dodatku do mięsa, ryby, czy grzanek z mozzarellą / fetą / żółtym serem lub grillowanym oscypkiem. Po prostu szybko i pysznie!

SMACZNEGO! :)

sobota, 2 marca 2013

Proste i pyszne - SPAGHETTI W SOSIE POMIDOROWYM Z SZYBKIMI KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY

Spaghetti w sosie pomidorowym z szybkimi klopsikami z białej kiełbasy
To naprawdę świetne, szybkie i lekko "oszukane" spaghetti z klopsikami! :)
"Oszukane" dlatego, że klopsiki zrobione są z mięsa z białej kiełbasy, co sprawia że robimy je dosłownie  w 5 minut. Smak jednak jest wspaniały! Gorąco polecam Wam ten przepis.

Na 2x porcje potrzebujesz:

- 200g spaghetti
- 1x kartonik przecieru pomidorowego
- 1x cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- 3x ząbki czosnku
- 4x dobre, białe kiełbaski
- 2x łyżki octu balsamicznego
- garść listków świeżej bazylii
- garść swieżo tertego parmezanu
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

Na dużej patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, przekrawasz końcówkę kiełbaski i wyjmujesz z niej mięso, formując z niego małe kuleczki. Tak przygotowane klopsiki wrzucasz na oliwę i smażysz na złoty kolor. Możesz ewentualnie doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Kiedy będą smakowicie przyrumienione, przekładasz je do miseczki i przygotowujesz sos pomidorowy. Na tej samej patelni ( to właśnie tutaj znajduje się cały smak ze smażenia kiełbasek ) rozgrzewaz odrobinę oliwy i wrzucasz na nią cebulę. Kiedy lekko się zeszkli wlewasz przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, dodajesz sól i pieprz i mieszasz. Doprowadzasz do wrzenia, wciskasz czosnek i dusisz przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze wspaniałego smaku. Teraz gotujesz makaron. Oczywiście al'dente, bo taki jest najlepszy. Przy odcedzaniu jednak, nie zapomnij zostawić na dnie garnka odrobiny wody - w niej tkwi charakter i autentyczność tej potrawy!
Ugotowany makaron przekładasz na patelnię z sosem, dodajesz odrobinę wody spod gotowania, garść parmezanu i usmażone wcześniej klopsiki. Zwiększasz płomień i pozwól się temu podgrzać. Niech parmezan rozpuści się, zagęszczając wspaniale cały sos. Makaron pokryje się aksamitnym, pomidorowym sosem - pycha!
Teraz przekładasz wszystko do dużej miski, posypujesz z wierzchu jeszcze odrobiną parmezanu i listkami świeżej bazylii. Gotowe!
Twoim ostatnim zadaniem jest rozkoszowanie się tymi wspaniałymi smakami. Do tego kieliszek dobrego wina, misa zielonych sałat skropionych oliwą i sokiem z cytryny i uśmiech na twarzy - mój przepis na prosty i przepyszny makaron!

SMACZNEGO! :)

*po ten i inne pyszne przepisy zapraszam Was na stronę WIEPRZOPEDIA.PL! :)