czwartek, 28 lutego 2013

Naleśniki trochę inaczej - PYSZNE NALEŚNIKI Z PIKANTNĄ i AROMATYCZNĄ WIEPRZOWINĄ, JOGURTEM i KOLENDRĄ

Naleśniki z pikantną i aromatyczną wieprzowiną, tartą marchewką, jogurtem i kolendrą
W tym przepisie chciałem pokazać Wam trochę inne spojrzenie na ten kawałek wieprzowiny. To wspaniałe danie na wszelkiego rodzaju imprezy lub po prostu na szybki i pyszny obiad. Lekko kleista łopatka wieprzowa usmażona na chrupko w pikantnych i aromatycznych przyprawach, do tego chrupiąca, pomarańczowa marchewka i aksamitny jogurt naturalny. Wszystko zawinięte w pełnoziarnistego naleśnika. Coś przepysznego i godnego uwagi! :)


na 2x porcje potrzebujesz:

Farsz:
- ok. 350g mielonej łopatki wieprzowej (możesz wymieszać z polędwiczką lub użyć tylko polędwiczki)
- 1x cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- 1/4x szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2x łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1x łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
- 1/2x łyżeczki cynamonu
-1/2x świeżego chilli, drobno pokrojonego
- 1x łyżkę octu balsamicznego
- 1x łyżkę suszonego czosnku
- 1x łyżkę suszonej cebuli
- 2x łyżki dobrego ketchupu
- 3x łyżki oliwy z oliwek
- sól morską
- swieżo mielony, czarny pieprz
- 2x marchewki, starte na grubej tarce
- 1x kubek gęstego, greckiego jogurtu naturalnego
- garść listków świeżej kolendry

Naleśniki:
- 1x kubek mąki pełnoziarnistej
- 1x kubek letniej wody
- 1x jajko (opcjonalnie)
- sól morską


Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i wrzucasz pokrojoną w kostkę cebulę oraz chilli. Wszystko chwilkę smażysz i dodajesz mięso. Doprawiasz teraz papryką, cebulą, czosnkiem, cynamonem, solą oraz pieprzem i podsmażasz, aż wieprzowina smakowicie się zarumieni i stanie się chrupiąca. Po tym czasie dolewasz ocet balsamiczny, przecier pomidorowy i ketchup, mieszasz, zmniejszasz płomień i pozwalasz całości lekko odparować. Niech farsz stanie się gęsty i esencjonalny. Pełen smaków i fantastycznych aromatów.
Teraz czas na usmażenie naleśników. Zasada jest prosta - składniki na ciasto powinny po wymieszaniu mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, dlatego proporcje mąki i wody są umowne. Działaj na oko, bez stresu! :)
Na patelnię wlewasz odrobinę oliwy i rozsmarowujesz ją papierowym ręcznikiem. Kiedy odpowiednio się nagrzeje wlewasz chochlę ciasta i smażysz naleśniki po około 30 sekund z każdej strony.
Na gotowe placki wykładasz teraz pikantną i aromatyczną wieprzowinę, na wierzch posypujesz trochę tartej marchewki, dodajesz łyżkę gęstego jogurtu i listki świeżej kolendry. Całośc zawijasz i zajadasz ze smakiem! :)
Coś pysznego! Miękki naleśnik, pikantna i smakowita wieprzowina, chrupiąca marchewka i kremowy gęsty jogurt... Po prostu niebo w gębie!

SMACZNEGO! :)

*po ten i inne przepisy zapraszam Was na stronę WIEPRZOPEDIA.PL! :)

wtorek, 26 lutego 2013

Kremowe paprykowe - ZUPA-KREM Z PIECZONYCH PAPRYK Z FETĄ, NACHOSAMI i KOLENDRĄ

Zupa-krem z pieczonych papryk z fetą, nachosami i kolendrą
Ta zupa jest naprawdę genialna. Słodka, o aromacie papryk... Idealnie łączy się ze słoną w smaku fetą, chrupiącymi nachosami i świeżą, pięknie pachnącą kolendrą! :)

Na 4x porcje potrzebujesz:

zupa:
- 4x czerwone papryki, podzielone na większe kawałki
- 2x żółte papryki podzielone na większe kawałki
- 3x średnie pomidory, pokrojone na ćwiartki
- 2x czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
- 1/2x kartonika przecieru pomidorowego
- 4x ząbki czosnku
- 3x łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3x łyżki octu balsamicznego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

dodatki:
- ser feta
- solone chipsy nachos
- garść świeżych listków kolendry

A robisz tak:

Papryki i pomidory dzielisz na większe kawałki i przekładasz na blaszkę do pieczenia. Polewasz octem i przecierem pomidorowym. Dodajesz cebulę, czosnek, słodką paprykę w proszku oraz doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze mieszasz, przykrywasz folią aluminiową i wstawiasz do nagrzanego na 200C piekarnika na około 25/30 minut. Papryki i pomidory powinny smakowicie się przypiec, zyskując dzięki temu słodycz i podpieczony smak.
Po tym czasie przekładasz wszystko do robota kuchennego, lub za pomocą blendera przecierasz wszystko na gładką i gęstą zupę. Powstanie pyszna, kremowa i bardzo aromatyczna zupa :)
W razie potrzeby rozrzedź ją odrobiną wody i dopraw do smaku.
Teraz doprowadź wszystko do wrzenia i podawaj z pokruszoną na wierzchu fetą, kilkoma nachosami i listkami świeżej kolendry :)
COŚ PYSZNEGO!

SMACZNEGO! :)

poniedziałek, 25 lutego 2013

Kremowe pomidorowe - ZUPA-KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z GĘSTYM JOGURTEM, NACHOSAMI i BAZYLIĄ

Zupa krem ze świeżych pomidorów z gęstym jogurtem i nachosami
Pyszna i aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów z gęstym jogurtem i nachosami to pierwsza z moich kremowo - nachosowych, propozycji zupowych :)
Aromat świeżych pomidorów, delikatny smak jogurtu i chrupiące nachosy... PYCHA! I jak kolorowo :)

Na 6x porcji potrzebujesz:

zupa:
- 2kg dobrych, dojrzałych pomidorów, pokrojonych na ćwiartki
- 3x duże cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 1x główkę czosnku, pokrojoną w grube plasterki
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- 1x łyżkę masła
- 3x łyżki dobrego octu balsamicznego
- 1x kartonik przecieru pomidorowego ( opcjonalnie )
- 1x włoszczyznę
- 1x skrzydełko z indyka ( opcjonalnie )
- 2x listki laurowe
- 1x łyżeczkę ziaren pieprzu
- 5x ziarenek ziela angielskiego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

dodatki:
- 4x łyżki gęstego, greckiego jogurtu naturalnego
- solone chipsy nachos

A robisz tak:

W garnku z 1l wody, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, listkiem laurowym i łyżką soli gotujesz skrzydełko z indyka. Po ok. 15min od zagotowania i powolnego gotowania dodajesz do środka obraną włoszczyznę. Wszystko gotujesz na wolnym ogniu przez ok. 45min. Możesz również przygotować rosół bez dodatku mięsa.
W dużym garnku rozpuszczasz masło i rozgrzewasz oliwę. Kiedy będą ciepłe wrzucasz cebulę i chwilkę podsmażasz. Po chwili dodajesz pomidory i ocet balsamiczny. Doprawiasz sola i pieprzem i powoli dusisz, aż pomidory puszczą wodę i rozpadną się na smakowitą pulpę. Pod koniec duszenia wrzucasz czosnek. Po tym czasie ostrożnie miksujesz całość i przelewasz przez sitko, przecierając jednocześnie - tak, aby wydobyć z nich cały smak i aromat! Zrób to nad kolejnym sporym garnkiem. Kiedy zmiksujesz i przetrzesz całą pomidorową bazę smakową, rozrzedź ją trochę przygotowanym wcześniej rosołkiem. Pamiętaj jednak, że zupa powinna być gęsta. W razie potrzeby dodaj odrobinę przecieru, ale myślę, że nie powinno być to potrzebne, gdyż słodycz i pomidorowy smak uzyskany ze świeżych pomidorów jest genialny! Doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik.
Podawaj w miseczkach, z łyżką gęstego jogurtu i kilkoma nachosami na wierzchu. Aromatyczna PYCHA! :)

SMACZNEGO!

sobota, 23 lutego 2013

Coś z niczego - KURCZAK DUSZONY W BIAŁYM WINIE Z GROSZKIEM i PORAMI Z PEŁNOZIARNISTYMI KLUSECZKAMI ŁYŻKĄ KŁADZIONYMI

kurczak duszony w białym winie z zielonym groszkiem i porami
Zastanawiałem się ostatnio co na obiad...
Miałem ochotę na coś klasycznego - naszedł mnie smak na kluski łyżką kładzione. Z nimi jednak nic tak dobrze się nie łączy, jak coś w gęstym i pysznym sosiku.
W lodówce miałem akurat kurczaka i pory, w zamrażarce ostatnią paczkę zielonego groszku, a na blacie stała otwarta butelka białego wina. ŚWIETNIE - pomyślałem i zabrałem się za przygotowanie tego pysznego dania :)
PYCHA!

Na 2x porcje potrzebujesz:

kurczak:
- 400g piersi kurczaka, pokrojonej w paski
- 1x opakowanie mrożonego groszku
- 1x pora, pokrojonego w dość grube półplasterki
- 3x łyżki mąki ( może być pełnoziarnista )
- 1x szklankę białego, półwytrawnego wina
- 5x łyżek oliwy z oliwek
- 1x łyżkę białego octu winnego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

kluski:
- ~300g mąki ( ja użyłem pełnoziarnistej )
- 1x jajko
- 3x łyżki roztopionego masła ( opcjonalnie )
- wodę
- sól morską

A robisz tak:

Pierś kurczaka przekładasz do sporej miski, doprawiasz solą i pieprzem oraz posypujesz mąką. Mieszasz delikatnie. Na głębokiej patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i kiedy będzie gorąca, wrzucasz kurczaka. Obsmażasz na złoto i przekładasz z powrotem do miski. Teraz na oliwę wrzucasz pora i powoli smażysz. Doprawiasz solą, pieprzem i podlewasz białym octem winnym. Podsmażasz tak, aż por lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny. Nie zapominaj, że jeszcze chwilkę będzie dusił się z kurczakiem :)
Teraz na patelnię dodajesz wcześniej podsmażone mięso i zalewasz białym winem. Doprowadzasz do wrzenia i chwilkę gotujesz, aż alkohol z wina odparuje, a pozostanie po nim tylko wspaniały aromat. Ewentualnie dolej odrobinę wody, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Sos powinien wspaniale się zagęścić. Przykryj i duś tak około 10 minut.
Teraz czas na kluseczki!
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło ( opcjonalnie ), wodę i sól. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kisielu, także proporcje są umowne.
W garnku doprowadź do wrzenie osoloną wodę. Wkładaj formowane łyżką kluseczki do garnka z gotującą się wodą i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odcedź łyżką cedzakową i gotowe!
Podawaj razem ze wspaniałą potrawką z kurczaka i groszku w białym winie :)
PYCHOTA!

SMACZNEGO! :)

piątek, 1 lutego 2013

Kuleczki z miseczki - DROBIOWE KLOPSIKI W GĘSTYM IMBIROWYM SOSIE

Drobiowe klopsiki w gęstym imbirowym sosie

Ale to była pyszna miseczka! :)
Małe klopsiki z kurczaka z czosnkiem i cebulą. Zatopione w gęstym, lekko słodkim imbirowym sosie i podane z brązowym ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą... Uwielbiam takie szybkie obiady o azjatyckim charakterze. I jakie zdrowe!

Na 2x porcje potrzebujesz:

na klopsiki:
- 300g piersi kurczaka
- 1x średnią cebulę, zmieloną razem z mięsem
- 3x ząbki czosnku, zmielone razem z mięsem
- 2x łyżki octu ryżowego
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego
- 1x łyżeczkę brązowego cukru
- szczyptę soli
- 1x łyżkę oleju sezamowego
- 3x łyżki zimnej wody

na sos:
- ok. 5cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie słupki
- 2x łyżki oliwy z oliwek
- 1x łyżkę jasnego sosu sojowego
- 4x łyżki gęstego sosu ostrygowego
- 1x płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1/2x szklanki zimnej wody

- garść świeżej kolendry ( do posypania )

A robisz tak:

Pierś kurczaka przepuszczasz przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiasz sosem sojowym, solą, cukrem, octem i dodajesz olej sezamowy oraz odrobinę zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszasz, uklepujesz i odstawiasz w chłodne miejsce na jakiś czas. Tak, aby smaki zdążyły się "przegryźć" :)
Po tym czasie formujesz z mięsa małe klopsiki - ja zrobiłem wielkości piłeczki do ping-ponga, i układasz w garnku / koszu do gotowania na parze. Gotujesz przez ok. 10 minut.
Kiedy smakowite klopsiki będą już ugotowane, na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz pokrojony imbir. Chwilkę podsmażasz i dodajesz mięsne kuleczki. Na tym etapie możesz również wsypać na patelnię garść nasion sezamu. Wspaniale wzbogacą potrawę poprzez chrupkość i orzechowy posmak :)  Mieszasz, dolewasz sos sojowy i sos ostrygowy i ponownie mieszasz. Niech gęsta i słodkawa mikstura pokryje dokładnie klopsiki. W razie potrzeby dolej na patelnię odrobinę wody i mieszankę ze skrobi. Zagotuj i zdejmij z ognia. Klopsiki powinny być błyszczące i lśniące. Zanurzone w gęstym i aromatycznym sosiku :) PYCHA!
Teraz przełóż wszystko do miseczki i podawaj z jaśminowym ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Coś wspaniałego!

SMACZNEGO! :)