najlepsza na świecie szarlotka mojej babci |
Ta szarlotka nie ma sobie równych. Krucha, maślana, o zapachu wanilii i cynamonu... Wymieniać tak można w nieskończoność. I jeść również!
Na jedną szarlotkę, potrzebujesz:
Na CiAsTo:
- 3x szklanki mąki pszennej
- 1/2x szklanki cukru
- 1x opakowanie cukru waniliowego
- 3x żółtka
- 250g miękkiego masła
- szczyptę soli
- 1x malutką łyżeczkę proszku do pieczenia ( dosłownie na sam czubek )
nA jaBŁkA:
- 1kg kwaskowych jabłek
- ~ 500g cukru
- 1x łyżkę mąki ziemniaczanej
- 2x łyżeczki cynamonu
A robisz tak:
Składniki ciasta łączysz ze sobą i wyrabiasz z nich gładką kulę. Następnie zawijasz ją w folię i wkładasz do lodówki na co najmniej godzinę, aby masło stężało. Po tym czasie, większą część ciasta ścierasz na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę z wyjmowanym dnem. Spód powinien mieć ok 1,5 cm grubości. Wstawiasz go do piekarnika nagrzanego do 180/200C do czasu, aż stanie się złoty. Kiedy taki już będzie, wyjmujesz go i odstawiasz do przestygnięcia.
Przygotowane wcześniej jabłka ze słoiczka* przekładasz do miski i mieszasz z 1x łyżką mąki ziemniaczanej oraz 2x łyżeczkami cynamonu. Taką aromatyczną miksturę jabłkowo-cynamonową wykładasz teraz na podpieczony wcześniej spód naszego cudeńka i ścierasz na całość resztę ciasta. Jabłek musi być sporo! Tak ze 2 cm.
Szarlotkę wkładasz do piekarnika nagrzanego do 180/200C i zapiekasz, aż góra stanie się pięknie i apetycznie rumiana. Gotowe!
Najlepsza jest oczywiście na ciepło... Dla mnie po prostu z filiżanką gorzkiej, czarnej herbaty i odrobiną cukru pudru na wierzchu! Mmm... PYCHA!
A dla amatorów mocniejszych wrażeń polecam podać ją na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych!
* przetwory jabłkowe robisz następująco:
Kwaskową odmianę jabłek obierasz i ścierasz na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka układasz w słoikach warstwami, na przemian z cukrem. 1/2x słoika tartych jabłek - 2x łyżki cukru - jabłka - 2x łyżki cukru - jabłka i na wierzch 1x łyżka cukru. Następnie całość zakręcasz i wstawiasz do garnka z zimną wodą. Doprowadzasz do wrzenia i od momentu zagotowania wody, gotujesz ok 20 minut. Po tym czasie wyłączasz kuchenkę i zostawiasz słoiki w garnku, aż woda ostygnie. PRZETWORY NA ZIMĘ GOTOWE! :)
SMACZNEGO! :)